Türkiye’ye yönelik siber saldırılan şirketlere faturası milyar dolarlar seviyesine ulaşıyor. Ancak siber saldırılara boyun eğmemek mümkün.
Siber suçların ABD’de şirketlere neden olduğu zararın yılda 114 milyar dolar’ı buluyor. Yapılan araştırmalara göre bu suçlardan dolayı şirketlerde meydana gelen çalışamama sürelerinin maliyetleri oldukça yüksek. Dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de günden güne artış kaydeden siber suçların, son bir yıl içinde ülkemizdeki toplam faturasının milyar Dolarlar seviyesine ulaştığı söyleniyor.
Türkiye dünyada ilk sıralarda...!
Kişilere yönelik siber suçların banka ve kredi kartı dolandırıcılığından interaktif bankacılık dolandırıcılığına kadar uzandığı ifade edilen CSC güvenlik raporunda, şirketlere yönelik suçlarda ise ilk sırada bilişim sistemlerine karşı işlenen suçların geldiği belirtiliyor. OECD verileri, bilişim güvenliği sorunu yaşayan şirketler içerisinde, Türkiye’nin dünya genelinde ilk 15 ülke arasında bulunduğunu ortaya koyuyor. Zararlı yazılımların ve sosyal mühendislik saldırılarının yanı sıra hacker saldırıları şeklinde de gerçekleşen siber suçlar, kamudan perakende ve finansa kadar hemen her sektörü tehdit ettiğinin altı önemli çiziliyor.
Şirketler 9 adımda siber saldırı kurbanı olmaktan kurtulabilir
- Siber güvenliği iş süreçlerinin bir parçası haline getirmek
- Şirketin siber güvenlikte hangi önlemlere sahip olduğunu belirlemek
- Üçüncü parti yönetilebilir servisleri kullanmak
- Olası aksaklık ve felaketlere karşı senaryolar hazırlamak
- Kullanıcı yetkilerini düzenli olarak kontrol etmek
- Saldırılara ve veri kaybına karşı hazırlıklı olmak, yedek almak
- Kullanıcı bilgisayarlarındaki işletim sistemlerini her zaman güncel tutmak
- 802.1x ve üstü Network Access Control çözümü kullanmak
- Network’te sürekli izleme yapan, veri analizi gerçekleştiren ve trafik anormalliklerini raporlayan çözümler kullanmak gerekiyor...