Merhaba Arkadaşlar ;
Sistem yönetimi sırasında Powershell üzerine kullandığımız Custom Alias’lar, fonksiyonlar yada başka türlü tanımlamalar illaki vardır. Genelde bu özelleştirmeleri bir Script dosyasında tutup, Powershell’de işlem yapacağımız zaman bu Script dosyasını çalıştırmamız gerekir. Bu işlemi her Powershell konsol açtığımızda yapmak bir süre sonra sıkıcı bir hal alabilir.
Bu sıkıntıyı aşmak ve daha standart bir yöntem kullanmak için Powershell Profile’dan faydalanmamız gerekiyor. Powershell Profile’da aslında builtin olarak gelen fakat boş olan bir Scripttir. Bu Script Powershell konsolunu her açtığımızda çalıştırılır. Dolayısıyla yaptığımız özelleştirmeleri bu Script içerisine yazdığımızda otomatik olarak özelleştirmelerin hepsi her konsol açılışında yüklenmiş olur.
1. Altı adet farklı Profil bulunur. Powershell konsol ve ISE tüm kullanıcıları ya da geçerli kullanıcıyı etkileyecek kendi Profillerine sahiptir.
Powershell Konsol için geçerli olan Profiller
* Current User, Current Host (Konsol için geçerlidir – Geçerli kullanıcıya uygulanır)
* All Users,Current Host (Konsol için geçerlidir – Tüm kullanıcıları etkiler)
ISE için geçerli olan Profiller
* Current User, Current Host (ISE için geçerlidir – Gerçerli kullanıcıyı etkiler)
* All Users, Current Host(ISE için geçerlidir – Tüm kullanıcıları etkiler)
Konsol ve ISE için geçerli olan Profiller
* Current User,All Hosts (Konsol ve ISE için geçerlidir – Geçerli kullanıcıya uygulanır)
* All Users, All Hosts (Kosnol ve ISE için geçerlidir – Tüm kullanıcıları etkiler)
Profillerin bulunduğu lokasyonları aşağıdaki gibi öğrenebilirsiniz.
2. Sadece $Profile komutunu çalıştırdığınızda default Profile olan “CurrentUser,current host” Profilinin bulunduğu dizini görebilirsiniz.
3. Default olarak currentUser-CurrentHost Profilini konfigüre eder.
Yönetimsel işe göre hangi Profilin seçileceğine karar verilmesi gerekir. Yapılacak işlemler ile ilgili farklı kullanıcılar kullanılıyor ise all users tipindeki Profilin kullanılması gereklidir.
Profil içerisinde çok fazla item barındırmıyorsa (komut,fonksiyon vb..) Powershell konsol için ve ISE için ayrı ayrı Profiller oluşturabilirsiniz. Burada dikkat edilecek nokta bazı komutların sadece konsolda bazılarının ise sadece ISE’de çalıştığının göz önünde bulundurulup Profiller ona göre oluşturulmalıdır.