Merhaba Arkadaşlar ;
Teknolojinin her gün bir adım daha ileri gitmesiyle telefonumuzdan bile başarılı fotoğraflar çekip, paylaşır olduk. Amatör fotoğrafçılar için profesyonel kameraların gerekliliği azalırken, fotoğraf düzenleyen programlar giderek daha da önemli hale geliyor. Bu iş için başta Photoshop olmak üzere birçok alternatif söz konusu. Amacı basit düzenlemeleri yapıp, farklı filtreler kullanmak olanlar için ücretsiz program alternatifleri öne çıkıyor. İşte 2016 yılının en iyi ücretsiz fotoğraf düzenleme programları ;
1. GIMP
Programın ismi pek bir şey vadetmese de, GIMP masaüstünde kullanılabilecek en iyi fotoğraf düzenleme programları arasında yer alıyor. Eğer eski bir Photoshop kullanıcısıysanız, GIMP’i kullanmakta hiç zorlanmayacaksınız. Bu sevilen program sık sık güncellenmeye devam ediyor. Böylece kullanmaya başladıktan sonra da yeni özellikler veya filtreler keşfetmek mümkün.
2. Paint.NET
İsim sizi aldatmasın, burada Windows’un meşhur fotoğraf uygulamasından bahsetmiyoruz. Başlangıçta Paint’in yerine geçmesi için tasarlanan program fotoğrafları basit bir şekilde düzenliyor. Eğer Photoshop ya da GIMP’in sunduğu üst düzey özelliklere ihtiyacınız yoksa, Paint.NET işinizi görecektir. Bu program da kullanıcılarına farklı katmanlar, filtreler ve eklentiler sunuyor.
3. PhotoScape
PhotoScape ilk bakışta oldukça basit bir fotoğraf düzenleyici gibi görünüyor. Ancak menülere göz atıldığında fotoğraf ayırma ve birleştirme, GIF yaratma gibi birçok özelliği barındırdığını keşfediyorsunuz. Fotoğraf düzenlemede yeniyseniz PhotoScape sizin için biçilmiş kaftan. Ancak bu düşünce sizi yanıltmasın. Programı amacı fotoğraf düzenlemek olan herkes kullanabilir.
Google teknolojinin tüm alanlarına yayılma çalışmasında sağlam adımlarla ilerliyor. Dünya devi Nik Collection programını 2012 senesinde satın aldı. 2016’da da tüm bu özellikleri ücretsiz olarak kullanıma sunmaya karar verdi. Google Nik Collection hem tek başına hem de Photoshop ile birlikte kullanılabilir. Menüde yer alan renk ve bozukluk düzeltme, ton seçme ile fotoğrafın hatları keskinleştirme gibi seçenekler özellikle dikkat çekiyor.
5. Pixlr
Reklamlara yer veren bu fotoğraf düzenleyici özellikle çevrim içi düzenleyicisiyle ön plana çıkıyor. Koyu renkli arayüzü modern bir tasarım olmanın yanında verimli bir çalışma ortamı sunuyor. Basit özellikleriyle fotoğraflarda büyük değişimler yaratabiliyor. Üstelik indirip, kurmak için beklemeniz de gerekmiyor. İnternet tarayıcısına sahip olmanız yeterli.
6. Fotor
Eğer amacınız fotoğrafınızı yeni dokunuşlarla değiştirmekse, Fotor aradığınız özellikleri barındırmıyor. Ancak bünyesinde yer alan filtrelerle çektiğiniz kareleri parlatıp, ön plana çıkartmayı başarıyor. Menüde tüm özellikler rahatça bulunabiliyor. Bu sebeple programı kullanmayı öğrenmek uzun zaman almıyor. Fotor’un en dikkat çeken özelliğiyse birden fazla fotoğrafa aynı anda filtre uygulayabilmek.
7. Vintager
Aslına bakarsanız program ismiyle kullanım alanını net bir şekilde belirliyor. Eğer amacınız eski görünümlü fotoğraflar elde etmekse aradığınız program burada. Uygulama farklı filtrelere sahip fotoğraflarınızla dikkat çekmenizi sağlayabilir. “Bunun için Instagram var nasılsa…” diye düşünüyorsanız, programın filtre kataloguna bir göz atmadan karar vermeyin deriz.
8. Sumo Paint
Eğer bilgisayarınıza herhangi bir program indirmeden iyi sonuçlar almak istiyorsanız Sumo Paint işinizi görecektir. Aranan birçok özelliği bünyesinde barındıran bu fotoğraf düzenleyicinin tek kötü yanı kocaman reklamlar. Ancak bu zaman kaybetmeden düzenleme yapabilmek için ödenebilecek bir bedel gibi görünüyor. Yine de reklamlardan kurtulmak isterseniz 4 dolara üyelik de satın alabilirsiniz.
9. IrfanView
İsminden de anlaşılabileceği gibi, IrfanView aslen bir fotoğraf görüntüleme programı. Ancak sunduğu özellikler arasında fotoğraf düzenleme seçenekleri de yer alıyor. Bu basit uygulama fotoğraf düzenleme işleri için pratik çözümler sunuyor. Ayrıca ekran görüntüsü alma özelliğine sahip. Photoshop filtrelerini de desteklemesiyle öne çıkmayı başarıyor.
On1 Effects 10’i kullanmak istiyor ancak ödeme yapmak istemiyorsanız On1 Effects 10 Free’yi tercih edebilirsiniz. Orijinal versiyonundan daha az filtreye sahip olsa da, uygulamanın sunduğu seçenekler oldukça başarılı. Bu özellikler içinden filtre uygulama yöntemi dikkat çekiyor. Bir filtreyi fotoğrafın üzerine yapıştırmak yerine, sadece istenen bölgelere uygulama olanağı sunuyor.