Merhaba Arkadaşlar ;
Chrome adres çubuğunun gizli birçok özelliği var. Örneğin, adres çubuğuna kısa bir kod yazarak Chrome’u Windows Gezgini gibi basit bir dosya tarayıcısına dönüştürebilirsiniz.
Browserdan Bozma Hesap Makinesi
Sıcaklık birimi santigradı Fahrenheit’a çevirmek mi istiyorsunuz? Windows hesap makinesini açmadan toplama, çıkarma, çarpma işlemleri mi yapacaksınız? Kolay! Chrome adres çubuğuna kısa bir kod yazmanız yeterli.
Örneğin sıcaklık için “50 c = f” yazın veya “50 feet = inches”. Dikkat ettiyseniz bunu Google arama kutusunda da yapabilirsiniz.
Chrome’u Not Defteri gibi Kullanın
Modern browserların hemen hepsi kod satırı girerek not defteri desteği sağlıyor. Chrome’da şu satırı adres çubuğuna yazın veya her seferinde yazmamak için sürükle bırak özelliği ile yerimi çubuğuna ekleyin: “data:text/html, ”
Karşınıza içine yazabileceğiniz boş bir pencere çıkacak. Yazıları Microsoft Office klavye kısayolları ile kalın, italik vb. de yapabilirsiniz. İsterseniz bir web sayfasından yeni not defterinize resim kopyalayın. Ne duruyorsunuz? Yardırın!
Sürükle Bırak ile Anahtar Kelime Arayın
Patron sizden hızla iş isterken Google arama kutusunda kelime aramak veya sayfada kelime seçip kutuya yapıştırmak zor mu geliyor? Sorun değil. Aramak istediğiniz kelimeyi farenin imleciyle seçip vurgulayın, sonra da adres çubuğuna sürükleyin.
Sadece Belirli Siteleri Arayın
Örneğin örümcekle ilgili arama yapacaksınız, ama karşınıza örümcek türlerini anlatan siteler yerine, bir gazetenin “Örümcek ağı yok, botoks var” haberi çıkıyor. Oysa siz sadece konuyla alakalı sitelerde arama yapmak istiyorsunuz.
Deneyimli Google kullanıcıları bunu nasıl yapacağını bilir: [Aranacak Kelime] Site: [Aranacak Web Sitesi] komut satırını kullanarak (Örneğin Etek Site: Milliyet) o kelimeyi sadece belirli bir sitede arayabilirsiniz.
Ancak Chrome adres çubuğunda bunu yapmak daha kolay. Sadece kelimeyi yazın, ardından klavyede Tab tuşuna basın! Örneğin “Etek” kelimesini sadece Amazon.com’da arayın. Türkçe aramaz ki demeyin, Chrome otomatik olarak İngilizce çevirisiyle arama seçeneği veriyor.
Doğrudan Gmail veya Google Drive’da Arayın
Bu da üniversitede finallere hazırlanırken, ders çalışırken veya ofiste iş yaparken zaman kazanmanızı sağlar. Gmail’de veya Drive’da dosya aramak için o sayfaları açmayın. Her ikisini de Chrome adres çubuğuyla browser’da arayın.
Bu ayarı birkaç adımda yapıyorsunuz. O yüzden son ana bırakmayın, şimdiden ayarlayın. Peki ne yapıyoruz? Chrome’a Gmail ve Google Drive sayfalarını Yandex gibi bir arama motoru olarak ekliyoruz!
1. Adres çubuğuna sağ tıklayıp “Arama motorlarını düzenle” seçimini yapın.
2. Yeni arama motoru için “Gdrive” gibi kolay hatırlanacak bir isim verin.
3. Açılan pencereden Google Drive için Yeni arama motoru ekle kutusuna “URL: http://drive.google.com/?hl=en&tab=bo#search/%s” satırını ekleyin. Gmail için de “https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#apps/%s” satırını ekleyin.
4. Artık Google Drive veya Gmail hesaplarınızda bir kelime aramak istiyorsanız adres çubuğuna “gmail.com” veya “docs.google.com” yazıp Tab tuşuna basarak arama yapmanız yeterli. Aynı şeyi Google Takvim’e yeni bir etkinlik eklemek için de yapabilirsiniz.
URL’yi Yeni Sekmede Açın
Tamam, becerikli yeni Chrome canavarı olarak adres çubuğunda yukarıdaki yöntemlerle bir site aradınız ve buldunuz ama o siteyi yeni sekmede açmak istiyorsunuz. Normalde yeni bir sekme açıp URL’yi o sekmedeki adres çubuğuna kopyalarsınız.
Oysa buna hiç gerek yok. URL’yi ctrl+Alt ile seçin ve yeni sekme açıp içine sürükleyin. Dilerseniz URL’yi adres çubuğunun hemen altına sürükleyerek hızlı erişim için yer imleri araç çubuğuna da ekleyebilirsiniz.
Adres Çubuğunu Windows Gezgini olarak Kullanın
Madem yeni becerilerinizi test etmek için sabırsızlanıyorsunuz, Chrome adres çubuğuna “C:/” yazarak bilgisayarınızdaki klasörleri ve dosyaları da arayabilirsiniz. Hatta bulduğunuz dosyaları Chrome adres çubuğuna sürükleyerek açabilirsiniz (OSX ve Linux için “file://localhost”).
Yeni bir e-mail Penceresi Açın
Hızla bir e-posta göndermek istiyorsunuz ama her seferinde e-posta istemcinizi açmak istemiyorsunuz. O zaman adres çubuğuna mailto: yazın. Varsayılan e-posta istemciniz hangisi ise (gmail, Outlook) Chrome size onun arayüzüyle bir e-posta yazma kutusu açacak.
Sitelerin Güvenlik Bilgisine Bakın
Diyelim ki henüz güvenmediğiniz yeni bir siteye denk geldiniz ve site güvenliği hakkında bilgi almak istiyorsunuz. Adres çubuğunun başındaki asma kilit simgesini tıklayarak ilgili web sitesinin çerez bilgilerine ulaşabilir, hatta o sitede javascript’i devreden çıkarıp açılır pencereleri engelleyebilirsiniz.
Chrome, Firefox’taki noscript eklentisi gibi kapsamlı script engelleme desteği sunmadığından bu özellik işinize yarayacak. Tek yapmanız gereken açılır menüdeki uygun yerleri tıklamak.