Merhaba Arkadaşlar ;
WanaCryp0r 2.0 Virüsü Nedir
Virüsü yapan kişi sanal fidyeciliği amaçladığı için bilgisayar sahiplerine zor anlar yaşatabiliyor. Windows bilgisayarlarda görülen bu virüs işletim sisteminin açıklarından faydalanarak bilgisayara girdiği anda kullanıcıdan Bitcoin vermesini istiyor. Eğer kullanıcı bu isteği yerine getirmezse cihazının bir daha kullanılamaz hale geleceği ile tehdit ediyor. Tabi ki verilen Bitcoin ile bilgisayarı değeri kıyaslandığında yeni bir bilgisayar almak daha mantıklı. Ancak bu virüsten korunmak için yollar bulunuyor.
Hangi Ülkelerde ve İşletim Sistemlerinde Daha Yaygın?
Rusya ve Çin bu virüsten en çok etkilenen ülke oldular. Türkiye’de sadece 100’ün altında bilgisayara girmeyi başaran WanaCryp0r 2.0 virüsü ülkemizde başarısız oldu. BTK Başkanının yaptığı açıklamaya göre Türkiye’deki kullanıcıların rahat olması gerektiği ve ülkenin siber ordusu olan USOM tarafından bu virüse karşı savunma yapıldığı bildirildi.
Virüs gündelik bilgisayar kullanıcıların evlerine kadar girebildiği için büyük şirketlerin de bilgisayarlarına kolaylıkla girebiliyor. Hatta büyük şirketlerin bilgisayarlarına girdikten sonra tüm şirket sistemini kullanılamaz hale getirdiği için bazı şirketler bu tuzağa düşerek Bitcoin ödemesi yapıyor.
İşletim sistemleri olarak bazı sürümlerde daha yaygın olarak görülüyor. Bu sistemler şöyledir;
Oldukça eski ve Windows tarafından desteklenmesi bırakılan Windows XP bu virüsün en yaygın görüldüğü işletim sistemi oldu.
Daha sonrasında ise Windows 8.1 virüsün en sevdiği işletim sistemleri arasında görüldü.
Ayrıca tüm Windows 10 öncesi serilerde bu virüs görülüyor.
WanaCryp0r 2.0 Virüsünden Nasıl Korunabiliriz?
Bir kere girdikten sonra sistemden çıkarılması kolay olmayan bu virüsten korunmanın bazı yolları var. İşte bu yollar;
Windows 10 güncellemeleri ile bu virüsten korunmayı sağlayacak güvenlik duvarına sahip olduğu için bu seriyi kullananlar şuan için güvende olarak gösteriliyor.
Diğer bir yandan ise Antivirüs programı iyi ve güncel olan kişiler de bu virüsten korunan kişiler arasında gösteriliyor.
Uzmanlar bu virüsün bulaşmaması için korsan olarak yayınlanan içeriklerden uzak durulması gerektiğini anlattı.
Antivirüs programı dahil işletim sistemleri ve programların lisanslı olarak kullanılması gerektiği de unutulmamalı.