Windows 10 Güncelleştirmelerini 3 Farklı Metotla Kaptma

Windows 10 3 Farklı Metotla Güncelleştirmeleri Kapatma

Merhaba Arkadaşlar ;



Windows 10 işletim sistemi kurulu bilgisayarlar da her güncelleştirme geldiğinde bilgisayarınız otomatik olarak güncelleştirmeleri indirmeye başlar. Dolayısı ile aniden internetinizde yavaşlama gözlemleyebilirsiniz. Bu makalemde Windows 10 güncelleştirme kapatma işleminin nasıl yapılacağını açıklayacağım. Windows 10 update kapatma işlemini 3 farklı metot ile gerçekleştirebilirsiniz.

Windows 10’dan önceki Windows sürümlerinde bildiğiniz gibi denetim masasında “Güncelleştirmeleri hiç bir zaman denetleme”, “Güncelleştirmeleri denetle ancak karşıdan yükleme ve kurma konusundaki kararı bana bırak” gibi seçenekler bulunuyor idi.

Önceki Windows sürümlerindeki güncelleştirmeleri kapat seçeneğiYukarıdaki resimde göreceğiniz, eski Windows sürümlerinde bulunan seçenekler Windows 10’un ayarlar kısmında bulunmuyor. Bu nedenle güncelleştirmeleri kapatmak için daha farklı metotlar kullanmamız gerekiyor. O metotları aşağıda açıkladım.

1. Hizmetler’i kullanarak Windows 10 Update Kapatma

Windows 10 güncelleştirme kapatma konusunda garanti sonuç almak istiyorsanız “Hizmetler” uygulaması üzerinden güncelleme servisini devre dışı bırakmanızı öneririm.


Arama kısmına “Hizmetler” yazıp çıkan arama sonucuna tıklayın.Öncelikle görev çubuğu üzerinde Windows logosunun yanında bulunan arama kısmına “hizmetler” yada “services” yazarak hizmetler uygulamasını açmanız gerekiyor.

Windows 10 da arka planda çalışan servisler Windows 10’nun hizmetler (services) uygulaması üzerinden kontrol edilebiliyor. Windows Update servisini, Hizmetler uygulaması üzerinden devre dışı bırakarak Windows 10 güncelleştirmelerini tamamen kapatabiliriz.



Servisler listesinden “Windows Update” servisini bulun.Açılan pencerede Windows arka planında çalışan servisler yer alıyor. Güncelleme ile ilgili olan servis “Windows Update”i bulup çift tıklayarak açın.


Windows Update’i “Devre Dışı” bırak şeçeneği ile kapatın.Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi öncelikle “Başlangıç türü:” kısmında ki seçeneklerden “Devre Dışı” seçeneğini seçin. Böylece Windows yeniden başlarken Windows Update servisi başlamayacak ve bilgisayarınız güncelleştirmeleri tekrar kontrol etmeyecek.

Bilgisayarınızı yeniden başlatmadan güncelleştirme servisini hemen durdurmak için üstteki resimde görüldüğü gibi “Durdur” butonunu tıklamanız gerekiyor.

Windows 10 güncelleştirme kapatma için Windows Update servisini devre dışı bıraktıktan sonra bilgisayarınız güncelleştirme denetlemeyi ve indirmeyi durduracaktır. Bundan sonra Windows 10 ayarlarında bulunan “Güncelleştirmeleri Denetle” kısmında hata uyarısı alacaksınız.

Windows 10’a gelen güvenlik güncelleştirmelerini ve yeni özellikleri edinmeniz için güncelleştirmeleri dönem dönem yapmanızı öneririm. Devre dışı bıraktığınız güncelleştirmeleri tekrar edinmek için Windows Update servisi “Başlangıç Türü:” kısmından “Otomatik” seçeneğini seçmenizi daha sonrada “Başlat” butonuna tıklayarak Windows 10 otomatik güncelleştirme servisini tekrar aktif edebilirsiniz.

2. Tarifeli Bağlantı ile Windows 10 Otomatik Güncelleme Kapatma

Kullanıcıların Windows 10 otomatik güncelleme kapatma istemelerindeki asıl amaçlardan birisi güncelleştirmelerin indirilmesi sırasında internet hızının yavaşlaması. Ayrıca kotalı internet kullanıcıları bazen büyük boyuttaki güncelleştirmeleri aldıklarında kota sorunu yaşayabiliyorlar.

Windows 10 ile birlikte “Tarifeli Bağlantı” seçeneği geldi. Microsoft’un bu özelliği Windows 10’a eklemesin deki asıl amaç kota sorunu yaşayan kullanıcıların daha az veri kullanmasını sağlamak.


Windows 10 Tarifeli Bağlantı“Tarifeli Bağlantı” özelliğini aktif ettiğiniz zaman bilgisayarınız kritik olarak sınıflandırılan güvenlik güncelleştirmelerini indirecek ancak Windows 10’a eklenen yeni özellikler yada sürücü güncelleştirmeleri gibi verileri indirmeyecek. Böylece her güncelleştirmeyi edinmemiş olacaksınız.


“Tarifeli Bağlantı” özelliğini aktif etmek için:


1. Windows 10’un ayarlar menüsünü açın. (başlat menüsündeki arama kısmına “Ayarlar” yazıp sonucu tıklayabilirsiniz. Yada Win + I tuş kombinasyonu ile ayarlara hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.

2. “Ağ ve İnternet” ayarlarına tıklayın.

3. “WiFi” kısmına sonrasında ise “Gelişmiş Ayarlar” a tıklayın. Buradan “Tarifeli Bağlantı” seçeneğini “Açık” hale getirebilirsiniz.


NOT : “Tarifeli Bağlantı” seçeneğinin Windows 10 yıl dönümü güncellemesi sonrasında bulunduğu yer değişti. Eğer bu seçeneği yukarıda açıkladığım şekilde bulamazsanız “WiFi” kısmına geldikten sonra bağlı bulunduğunuz wifi ağının üzerine tıklayın.

Tarifeli bağlantı seçeneği yalnızca kablosuz olarak internete bağlandığınız durumlar için geçerlidir. Eğer kablo ile internete bağlanıyorsanız bu özellik işinize yaramayacaktır. WiFi modun da iken bilgisayarınız bir çok güncelleştirmeyi almayacaktır. Ancak kabloyu taktığınızda almadığı güncelleştirmeler tekrar bilgisayarınıza indirilecektir.

3. Yapılandırma Ayarlarını Değiştirerek Windows 10 Güncelleştirme Kapatma 

Güncelleştirmeler ile ilgili yapılandırma ayarlarını değiştirerek te Windows 10 Update kapatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu metodu Windows 10’a uyguladığınız zaman, aynı daha önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi güncelleştirmeler indirilmeden ve yüklenmeden önce size sorulacaktır.

Windows 10 güncelleştirmeleri ile ilgili yapılandırma ayarlarını değiştirmek için aşağıdaki ayarları uygulamanız gerekiyor.

1. “Çalıştır” (run) uygulamasını açın. (bunun için arama kısmına çalıştır yazabilirsiniz. Yada Windows + R tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.)



Windows 10 “Çalıştır” Ekranı- Aç kısmına “gpedit.msc” yazarak “Tamam”a tıklayın.


Windows 10 Güncelleştirme Kapatma / Otomatik Güncelleştirmeleri Yapılandır

3. Açılan ekranda (Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi) sırası ile “Bilgisayar Yapılandırması -> Yönetim Şablonları -> Windows Bileşenleri -> Windows Update -> Otomatik Güncelleştirmeleri Yapılandır“ seçeneğini çift tıklayıp açın.


Otomatik güncelleştirmeleri yapılandır / “Otomatik karşıdan yükle ve kurma için uyar” seçeneğini seçin.

4. Yukarıdaki resimde gördüğünüz yapılandırma ekranı açıldığında, öncelikle mevcut durumu “Etkin” hale getirmeniz gerekir. Etkin hale getirdikten sonra seçenekler kısmından “2- Karşıdan yükleme ve kurma için uyar” seçeneğini seçin. “Tamam” tıklayarak ayarları kaydedin.

5. “Windows + I Tuş kombinasyonu” ->“Güncelleştirme ve Güvenlik” -> “Güncelleştirmeleri Denetle” tıklayarak yeni ayarlarınızı kaydedin.

6. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.







About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...