AMP Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır?

AMP Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Merhaba Arkadaşlar ;



Google her geçen gün yeni bir sürprizi ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şimdi de web sitesi sahiplerinin yavaş yavaş Google Webmaster Tools üzerinde görmüş oldukları AMP (Accelerated Mobile Pages) aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Uzun adı ile Accelerated Mobil Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) olan AMP web sitelerinin mobil cihazlarda çok daha hızlı çalışmasını sağlamak amacı ile kurulan bir framework çalışmasından ibarettir. İlk olarak proje Github üzerinde görüldüğü gibi, şuanda Open Source tarafından da geliştirilmeye devam ediyor.

Google resmi olarak yaptığı açıklamada Google News başta olmak üzere artık tüm ürünlerini AMP HTML'e geçiriyor. Bu demek oluyor ki Google Mobil sayfalar için gerekli önlemleri almaya devam ettiği gibi, gerekli içeriği sağlamayan web sitelerini büyük dalgalanmalar bekliyor. (En azından mobil tarafta)

Başta Twitter, Google, Pinterest, Wordpress, Chartbeat, Parse, Analytics, Linkedin ve Adobe olmak üzere bir çok teknoloji şirketi ile anlaşan AMP artık kısa süre içerisinde HTML sayfalarına entegre ediyor olacaklar. Bu entegrasyonun testini bitiren ve kullanıcılarına duyuran ilk isim ise Google oldu. Webmaster Tools üzerinde aşağıdaki gibi bir bildirim ile karşımıza çıkan Google AMP aktif olarak kullanılmaya başlandı.



Bilirsiniz, Google hiçbir zaman önünü görmediği bir işe girişmez. Hal böyle olunca AMP'nin birden Google araçlarına eklenmiş olması akıllarda soru işaretleri bıraktı. Mobil siteler için arttırmış olduğu ve burada oluşan http isteklerini balon gibi şişmiş durumdan dolayı mobil web sitelerin performanslarında çok ciddi anlamda düşüşler meydana gelmiş durumda. 

Google bu durumu yakından takip ettiği için giderek artan mobil kullanımlarda bir çözüm üretmesi gerekiyordu. Beklenen çözüm Google'ın ayağına teklif olarak geldi ve Google AMP uygulaması kısa süre içerisinde entegre edilerek tüm Webmaster Tools kullanıcıların duyuruldu. 

Yani Google hazırlamış olduğu Open Source Framework çalışmasını duyurmuş oldu. AMP'nin çalışma prensipleri arasında üçüncü taraf JavaScript ve HTML isteklerine ve kodlarına yer verilmiyor. CSS kodlarını da maksimum şekilde kısıtladığı için kullanıcı deneyimi ve hızı maksimuma çıkartılıyor.

İşin özü Google amcamız mobil kullanımın sürekli artışta olduğunu gördüğü için bir nevi mobil kullanıcılara maksimum hızda erişim sağlamaları için AMP uygulamasını devreye soktu. Zaten adında da anlayacağımız üzere Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) ilerleyen zamanlarda ortalığı bir hayli kızıştıracak gibi.

Bir web siteniz varsa ve bu siteye Google AMP kurulumunu gerçekleştirmek istiyorsanız ilk olarak aşağıdaki Webmaster Tools üzerinden tarafınıza gelen yönergeleri okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu yönergeleri dilerseniz Buraya tıklayarak da erişebilirsiniz.

Wordpress alt yapısına sahip web siteleri için Google AMP kurulumu çok basittir. Panelinize giriş yaparak sırası ile Eklentiler > Yeni Ekle > Google AMP olarak arattığınızda aşağıdaki eklentiyi kurabilirsiniz.


Eklenti kurulumunu gerçekleştirdikten sonra herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Zaman içerisinde Webmaster Tools üzerinden amp linkleriniz indeks almaya başlayacaktır. Linklerinizin AMP halini görebilmek için herhangi bir linkin sonuna /amp yazarak ulaşabilirsiniz.

Farklı alt yapıya sahip web sitelerinin de AMP'yi kurabilmeleri için aşağıdaki yönergeleri eksiksiz olarak yapması gerekmektedir. Ardından Google bir hafta içerisinde sayfaları taradıkça AMP içeriklerini dizine eklemeye başlar.

Herhangi bir AMP sayfasında, Google'ın ve diğer platformların sayfanın AMP sürümünden haberdar olması için bu sürüme referans verin:

*

AMP sayfasında, AMP harici standart sürüme referans vermek için aşağıdaki metni ekleyin:

*

Bağımsız AMP sayfaları (AMP harici sürümü olmayanlar) için AMP sayfası, kendisini standart sürüm olarak belirtmelidir:

*

AMP üzerinden sayfanızı oluşturmak ve testini yapmak için Buraya yönergeleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bu konuda yazılım ekibinizden veya Webmaster ekibinizden destek almanız gerekecektir.






About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...