WPA, WPA2 ve WEP Wi-Fi Arasında ki Farklar Neler?

WPA, WPA2 ve WEP Wi-Fi Arasında ki Farklar Neler?

Merhaba Arkadaşlar ;


Kablosuz iletişim kuralları ve şifreleme yöntemleriyle ilgili birçok içsel risk vardır. Bu nedenle, onları en aza indirgemek için farklı kablosuz güvenlik protokollerinin sağlam bir çerçevesi kullanılır. Bu Kablosuz Güvenlik Protokolleri , bir kablosuz ağ üzerinde iletilen verileri şifrelemek suretiyle yetkisiz kişilerin bilgisayarlara erişimini önler.

WPA2, WPA, WEP Wi-Fi Protokolleri Arasındaki Fark

Çoğu kablosuz erişim noktası, üç kablosuz şifreleme standardından birini etkinleştirme olanağı ile gelir:

* WEP (Kabloluya Eşdeğer Gizlilik)
* WPA veya Wi-Fi Korumalı Erişim
* WPA2

WEP veya Kabloluya Eşdeğer Gizlilik

Görünüşünü belirten ilk kablosuz güvenlik ağı, WEP veya Kabloluya Eş değer Gizlilik idi. 64 bit şifreleme (zayıf) ile başladı ve sonunda 256 bit şifrelemeye (güçlü) kadar gitti. Yönlendiricilerin en popüler uygulaması 128-bit şifreleme (ara) olmayı sürdürüyor.

Güvenlik araştırmacıları, bilgisayar korsanlarının bir WEP anahtarı birkaç dakika içinde kırmasına izin veren çeşitli güvenlik açıklarını keşfedene kadar nihai çözüm olarak görüldü. Kullanılan CRC veya Cyclic Redundancy Kontrol .

WPA veya Wi-Fi Korumalı Erişim

Onun eksikliklerini gidermek için, WPA kablosuz protokoller için yeni bir güvenlik standardı olarak geliştirildi. Kullanılan TKIP veya Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü mesajı bütünlüğünü sağlamak için. Bu bir bakıma WEP'den farklıydı, birincisi CRC veya Döngüsel Yedeklilik Kontrolü kullanılıyordu. TKIP'nin CRC'den çok daha güçlü olduğuna inanılıyordu. Bunun kullanımı, her veri paketinin benzersiz bir şifreleme anahtarı ile gönderilmesini sağlamıştır. Anahtar karıştırma, tuşların şifresini çözme karmaşıklığını artırdı ve böylece müdahalelerin örneklerini azalttı. Bununla birlikte, WEP gibi, WPA'nın da bir kusuru vardı. Bu şekilde WPA, WPA 2'ye geçti.

WPA2

WPA 2 şu anda en güvenli protokol olarak tanınmaktadır. WPA ve WPA2 arasında görünen tek önemli değişme, AES ( Gelişmiş Şifreleme Standardı) algoritmalarının zorunlu kullanımı ve TKIP'nin yerini alan CCMP (Blok Zincirleme Mesaj Doğrulama Kodu Protokollü Sayıcı Şifreleme Modu ) '  nun kullanıma sunulmasıdır .

CCM modu, Sayaç (TO) mod gizliliğini ve Şifreleme Blok Zincirleme Mesaj Doğrulama Kodu (CBC-MAC) kimlik doğrulamasını birleştirir. Bu modlar kapsamlı olarak incelenmiş ve yazılım veya donanımda iyi güvenlik ve performans sağlayan iyi anlaşılmış şifreleme özelliklerine sahip olduğu bulunmuştur.

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...