BIOS Sürümü Denetleme ve Güncelleme Yapma

BIOS Sürümü Denetleme ve Güncelleme Nasıl Yapılır?

Merhaba Arkadaşlar ;


Muhtemelen BIOS'nuzu güncellememelisiniz , ancak bazen yapmanız gerekecektir. Bilgisayarınızın hangi BIOS sürümünü kullandığını kontrol etmek ve bu yeni BIOS sürümünü anakartınıza olabildiğince çabuk ve güvenli şekilde hızlıca flash edin.

BIOS'unuzu güncellerken çok dikkat edin! İşleminiz sırasında bilgisayarınız donarsa, çöker veya kaybederse, BIOS veya UEFI bellenimi bozulmuş olabilir. Bu, bilgisayarınızı yeniden başlatılamaz hale getirecektir .

Windows'ta Geçerli BIOS Sürümünü Kontrol Etme



Bilgisayarınızın BIOS sürümü BIOS kurulum menüsünde görüntülenir, ancak bu sürüm numarasını kontrol etmek için yeniden başlatmanız gerekmez. BIOS sürümünüzü Windows içinden görmek için çeşitli yollar vardır ve geleneksel bir BIOS veya daha yeni bir UEFI sabit yazılımı olan bilgisayar'larda de aynı şekilde çalışırlar .

Komut İstemi'nde BIOS Sürümünü Denetle


BIOS sürümünüzü Komut İstemi'nden kontrol etmek için, Başlat'a basın, arama kutusuna "cmd" yazın ve sonra da "Komut İstemi" sonucunu tıklayın; bunu yönetici olarak çalıştırmaya gerek yoktur.


Aşağıdaki komutu yazın, yazın veya kopyalayıp yapıştırın) ve ardından Enter tuşuna basın:

" wmic bios get smbiosbiosversion "

Geçerli bilgisayar'nızda BIOS veya UEFI ürün yazılımının sürüm numarasını görürsünüz.


Sistem Bilgisi Paneli'ni kullanarak BIOS Sürümünü Denetleme

BIOS'unuzun sürüm numarasını Sistem Bilgisi penceresinde de bulabilirsiniz. Windows 7, 8 veya 10'da, Windows + R tuşlarına basın, Çalıştır kutusuna "msinfo32" yazın ve Enter tuşuna basın.


BIOS sürüm numarası, Sistem Özeti bölmesinde görüntülenir. "BIOS Sürüm / Tarih" alanına bakın.


BIOS'unuzu Güncelleme


Farklı anakartlar farklı yardımcı programları ve prosedürleri kullanır; dolayısıyla burada tek boyutlu uyarılar seti yoktur. Bununla birlikte, aynı ana işlemi tüm anakartlarda gerçekleştireceksiniz.

Öncelikle anakart üreticisinin web sitesine gidin ve belirli anakart modeliniz için İndirilenler veya Destek sayfasını bulun . Mevcut BIOS sürümlerinin bir listesini ve bunların her birinde yapılan değişiklikler / hata düzeltmelerini ve bunların piyasaya çıktığı tarihleri ​​görmelisiniz. Güncellemek istediğiniz sürümü indirin. Belki daha eski bir BIOS desteğine ihtiyaç duymadığınız sürece yeni BIOS sürümünü kapmak isteyeceksinizdir.


Kendinize ait bir yapı oluşturmak yerine önceden oluşturulmuş bir bilgisayar satın aldıysanız, bilgisayar üreticisinin web sitesine gidin, bilgisayar modelini araştırın ve indirme sayfasına bakın. Orada mevcut tüm BIOS güncellemelerini bulacaksınız.


BIOS'unuzun indirilmesi muhtemelen bir arşiv içerisindedir - genellikle bir ZIP dosyası. Dosyanın içeriğini ayıklayın. İçinde bir çeşit BIOS dosyası bulacaksınız - aşağıdaki ekran görüntüsünde ki gibi, E7887IMS.140 dosyası.


Arşiv, yeni BIOS'a güncelleme yapmanızı sağlayacak bir README dosyası içermelidir. Özellikle donanımınıza uygulanan talimatlar için bu dosyayı kontrol etmeniz gerekir, ancak burada tüm donanımlarda çalışan temelleri kapsamaya çalışacağız.


Anakartınıza ve hangi kaynağın desteklediğine bağlı olarak, BIOS'un yanıp sönen birkaç farklı araçtan birini seçmeniz gerekir. BIOS güncelleştirmesinin içerdiği README dosyası, donanımınız için ideal seçeneği önermelidir.

Bazı üreticiler, BIOS'larında doğrudan bir BIOS yanıp sönme seçeneği veya bilgisayarı önyükleme yaparken özel bir tuşa basma seçeneği sunar. BIOS dosyasını USB sürücüye kopyalarsanız, bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra BIOS veya UEFI ekranını girerseniz. Buradan, BIOS Güncelleme Seçeneğini seçersiniz, USB sürücüsüne yerleştirdiğiniz BIOS dosyasını seçersiniz ve BIOS yeni sürüme güncelleştirir.


Genellikle, bilgisayarınız önyükleme işlemi sırasında uygun tuşa basarak BIOS ekranına erişirsiniz - genellikle önyükleme işlemi sırasında ekranda görüntülenir ve anakartınızda veya bilgisayarınızın el kitabında belirtilir. Ortak BIOS tuşları Sil ve F2'yi içerir. Bir UEFI kurulum ekranına girme işlemi  biraz farklı olabilir.

Ayrıca daha geleneksel DOS tabanlı BIOS ışıklı araçlar da vardır. Bu araçları kullanırken,  bir DOS canlı USB sürücüsü oluşturup , BIOS ışıklı yardımcı programını ve BIOS dosyasını bu USB sürücüye kopyalamanız gerekir. Sonra bilgisayarınızı yeniden başlatıp USB sürücüsünden önyükleme yaparsınız . Yeniden başlatmanın ardından ortaya çıkan en düşük DOS ortamında uygun komutu çalıştırırsınız - çoğu zaman flash.bat BIOS3245.bin gibi bir şey - ve araç BIOS'un yeni sürümünü ürün yazılımına taşır .

DOS tabanlı yanıp sönen araç, sık sık üreticinin web sitesinden indirdiğiniz BIOS arşivinde sağlanır, ancak ayrı olarak indirmeniz gerekebilir. .bat veya .exe dosya uzantısına sahip bir dosyaya bakın.


Geçmişte, bu işlem önyüklenebilir disketler ve CD'lerle gerçekleştirildi. Bir USB sürücüsü öneriyoruz çünkü muhtemelen modern donanım için en kolay yöntem budur.

Bazı üreticiler, Windows masaüstünde BIOS'unuzu çoğaltmak ve daha sonra yeniden başlatmak için çalıştırdığınız Windows tabanlı yanıp sönen araçları sunar. Bunları kullanmanızı önermiyoruz ve bu araçları sunan birçok üretici bile bunları kullanmaya karşı dikkatli. Örneğin, MSI, indirdiğimiz örnek BIOS güncellemesinin README dosyasındaki Windows tabanlı yardımcı programı yerine, BIOS tabanlı menü seçeneklerini kullanmayı "şiddetle önerir".


BIOS'unuzu Windows içinden silmek, daha fazla sorunla sonuçlanabilir. Arka planda çalışan tüm yazılımlar (bilgisayarın BIOS'una yazmayı etkileyebilecek güvenlik programları da dahil olmak üzere) işlemin başarısız olmasına ve BIOS'unuzun bozulmasına neden olabilir. Herhangi bir sistem çöker veya dondurursa bozulmuş bir BIOS da meydana gelebilir. Güvende olmak için üzgünüz daha iyi, bu nedenle, BIOS'unuzu flash etmek için BIOS tabanlı bir yanıp sönen aracı kullanmayı veya en az bir DOS ortamında önyüklemeyi öneriyoruz.

İşte bu-BIOS yanıp sönen yardımcı programını çalıştırdıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatıp yeni BIOS veya UEFI ürün yazılımı sürümü yüklenir. Yeni BIOS sürümüyle ilgili bir sorun varsa, üreticinin web sitesinden eski bir sürümünü indirip yanıp sönen işlemi tekrarlayarak eski sürümünüzü eski haline getirebilirsiniz.

Bütün işlemler bu kadar Herkese Kolay Gelsin.

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...