USB-C Nedir? Windows Dizüstü Bilgisayara USB-C Portu Nasıl Eklenir?

USB-C Nedir? Windows Dizüstü Bilgisayara USB-C Portu Nasıl Eklenir?

Merhaba Arkadaşlar ;


Günümüzde piyasada bulunan herhangi bir dizüstü bilgisayara bakın ve bir dizi farklı bağlantı noktası göreceksiniz - ancak hepsinin ortak noktası olacaktır. Bu ne? Bir USB C . Teknik olarak USB C veya USB Tip C olarak bilinen bağlantı noktası, monitörler, akıllı telefonlar, tabletler, sabit diskler, monitörler, sesli arabirimler ve hatta dizüstü bilgisayarınızı şarj etmek için kullanılan bir dizi cihazı bağlamak için kullandığınız 24 pinli bir USB konektörü sistemidir .

USB-C Nedir?

En basit seviyede USB-C, belirli USB fiş türünü belirtir. Artı, kabloları ve kabloları için bazı özellikler. USB-C olarak sadece bir kabloya atıfta bulunmak, yalnızca kabloların nasıl göründüğüne dair bir fikir verir. Farklı türlere ayırdığı yapılandırmalar hakkında hiçbir ipucu vermez.

Bir USB-A konektörü ("USB" olarak da bilinir) yoluyla bilgisayar'nıza takılan hemen hemen tüm çevre birimleri dikdörtgen konektörlerdir. Kablonun diğer ucunda, modern cihazların çoğu tarafından kullanılan Micro USB gibi farklı stiller konektörler olabilir.

Bağlanabilirlik açısından faydalı olmasına rağmen, bu tür bir düzenlemenin bir eksikliği vardır, doğru kabloları her zaman paketlemenizi gerektirir. Bu nedenle, orijinalin kaybolması ihtimaline karşı yedekinizin olduğunu her zaman temin etmelisiniz. USB-C, kablo her iki ucunda da aynı konektörü alabilmeniz için tüm cihazlarda standart bir format alarak bunu basitleştirir. Bunu dikkate alarak, bu çevresel standartların önemi inkar edilemez.

USB-C'yi diğer kablolardan ayırmak için kullanılan 3 ana kriter vardır ;

* Güç Yeteneği
* Hız
* Desteklenen veri Protokolleri

Güç Yeteneği

USB-C herhangi bir hızı ve güç kapasitesini tanımlamasa da minimum özelliklere sahiptir. Örneğin, tüm USB-C kabloları en az 3 Amper (60 W güç) elektrik akımını desteklemelidir.

Hız

USB-C sadece bir konektör iken USB 3.0'dır. USB 2.0 ve USB 1.0, veri aktarımının gerçekleştiği hızı belirtir. Bir USB-C kablosu bu USB standartlarından birini veya daha fazlasını kullanabilir ve bu standartlara dayalı olarak bir USB-C kablosunun maksimum hızları farklı olacaktır. Yani, USB-C en modern konektör olmasına rağmen, yine de 480 MBPS civarında olan düzenli USB 2.0 ile aynı maksimum hıza sahip USB 2.0'ı destekleyebilir. USB-3.1.1 Gen 2 gibi diğer USB-C standartları 'SuperSpeed' = 10 GBPS'i destekler.

Kablonun hangi hızda veri aktarabileceğini bulmak için etiketlemeyi görmeniz gerekir. Ayrıca, kendisini USB-C ' TAM ÖZELLİKLİ ' kablo olarak işaretleyen bir kablo arayabilirsiniz . Kablo 10 GBPS'lik en yeni USB 3.1 Gen 2 hızlarını desteklediği ve USB 2.0 ile geriye dönük olarak uyumlu olduğu anlamına geliyor.

Farkında değilseniz, 'TAM FENERLİ', şartnamenin belgesinden alınmış gerçek bir terimdir. Bu nedenle, gerekli yapılandırmaları desteklemiyorsa hiçbir kablo çağrılabilir.

Desteklenen Veri Protokolleri

Bir USB-C, ' Alternatif Modlar ' olarak da adlandırılan farklı veri protokollerini kullanabilir . Şu anda, 4 farklı alternatif mod mevcut. Bunlar,

* DisplayPort - tek bir kablo üzerinden daha yüksek çözünürlük, daha hızlı yenileme hızı ve daha derin renkler sunar

* Thunderbolt - Intel tarafından geliştirilmiş bir donanım ara birimi. Harici çevre birimleri bir bilgisayara bağlanmayı sağlar.

* HDMI - bir kaynak aygıttan bir ekrana yüksek çözünürlüklü video ve ses gönderebilme kapasitesi


* MHL - akıllı telefonu TV'lere bağlamak için kullanılır

Her bir Alternatif Mod, kendi kablolarında oldukça keyfi olan farklı yeteneklere sahiptir. Örneğin, Thunderbolt 3 kablosu USB 3.1, Displayport 1.2 ve Thunderbolt'un kendisi için kullanılabilir.

Windows dizüstü bilgisayara USB-C Bağlantı Noktası Ekleme


Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, bir veya daha fazla USB 3.0 bağlantı noktası sunan çok sayıda bağdaştırıcı kartı vardır; ancak, Windows 10 bilgisayarınıza bir USB-C bağlantı noktası eklerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var, bu noktaları kullanın ;

* Bilgisayar Ağı Hub
* USB Hub

Bir USB hub, birden fazla USB portu ile süsleyen bir alettir. Dizüstü bilgisayarınızın USB portuna takmak için bunlardan herhangi birini kullanabilirsiniz. Sekiz cihaza kadar destekler.


USB hub'ı ayrıca sınıflandırılabilir:

* Güçlendirilmiş Hublar
* Güç kaynağı olmayan hub'lar.

Güçlendirilmiş hub'lar, birden fazla cihazı bağlarken yardımcı olur. Burada, tüm cihazların USB hub'larından çalışamayacağından bahsetmek önemlidir. Bu nedenle, doğrudan dizüstü bilgisayarınızın bağlantı noktalarına takmanız gerekecek. Bununla birlikte, dizüstü bilgisayarınız her çalıştırmaya çalıştığınızda bir uyarı mesajı verecektir.

Bütün işlemler bu kadar Herkese Kolay Gelsin.

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...