Donanım İvmesi Nedir ve Önemi Nedir?

Donanım İvmesi Nedir ve Önemi Nedir?

Merhaba Arkadaşlar ;

Donanım Hızlandırma, bir uygulamanın veya hizmetin çeşitli donanım bileşenlerini kullandığı ve işlerini daha verimli bir şekilde gerçekleştirmek için işleyişini hızlandırdığı bir süreçtir. Hızlandırmayı gerçekleştiren donanım, CPU'dan ayrı bir birimde olduğunda, bir donanım hızlandırıcı olarak ya da daha spesifik olarak bir 3D hızlandırıcı, kriptografik hızlandırıcı gibi çağrılır. Donanım ivmesi, belirli bir algoritmanın yürütülmesini, eşzamanlılığı daha yüksek, geçici verileri için belirli veri yollarını etkinleştirerek ve ayrıca yönerge denetiminin yükünü azaltarak. Donanım ivmesini kullanan bir uygulamaya örnek olarak Google Chrome tarayıcısı verilebilir.

Biliyoruz ki, bilgisayarımızın her yerinden bir sürü uygulama var. Yüksek çözünürlüklü videolar veya 3D videolar oynatmak gibi grafiksel yoğun görevleri gerçekleştiren bazı uygulamalar var. Bu tür uygulamalar çalıştırıldığında, denetimleri GPU'ya aktarılır. Benzer şekilde, yüksek özünürlüklü ses veya müzik çalan uygulamalar ses kartına kumanda eder. Fakat uygulamada, ses kartına kontrolün aktarılması çok nadirdir.

Bilinen ilk ve en önemli şey, sisteminizin donanım ivmesi ile kemirmenize izin verip vermediğidir. Her sistem donanım hızlandırmasını kapatmanıza izin vermez. Öyleyse, bunu Ekran Bağdaştırıcısı Sorun Giderici'nin altında bulabilirsiniz. Windows 7, 8 ve Vista, bu özelliği kapatmanıza izin verir. Ancak Windows 10 için, bilgisayarınızın Grafik kartının donanım ivmesini destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekir.

Windows'ta donanım ivmesini değiştirme adımları aşağıda ki gibidir ;

1. Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Denetim Masasına gidin.


2. Görünüm ve Kişiselleştirme'yi tıklayın.


3. Daha sonra, sağ paneldeki Display (Ekran) altındaki Ekran çözünürlüğünü ayarla'yı tıklayın .

4. Şimdi Advanced Settings (Gelişmiş Ayarlar) üzerine tıklayın.

5. Grafik özellikleri açıkken, Sorun Giderme adlı bir sütununuz olmalıdır. Görüyorsunuz, burada böyle bir sütun yok. Bu, bu sistemin donanım ivmesini değiştirmenize izin vermediği anlamına gelir. Varsa, Ekran Bağdaştırıcı Sorun Giderinin altındaki bir çubuk ve kaydırıcıyla Donanım ivmesi adlı bir seçenek bulmuş olursunuz . Hiçbiri arasında Tam olarak kaydırıcıyı değiştirebilirdiniz.

Donanım ivmesi iyi bir özelliktir ve onları destekleyen uygulamaların verimliliğini artırır. Sisteminiz yavaşsa, kapatmayı seçebilirsiniz.

Bütün işlemler bu kadar Herkese Kolay Gelsin.

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...