Merhaba Arkadaşlar ;
Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, bu System32 klasörünü görmüş olmanız gerektiğinden eminim. Ancak, 64 bit bir Bilgisayar kullanıyorsanız, C:\Windows dizininizde iki klasör olduğunu fark etmiş olmalısınız. Birincisi System32 ve ikincisi SysWOW64 . Bu yazıda, onlar hakkında ve Windows 10'da System32 ve SysWOW64 klasörleri arasındaki farkları öğreneceğiz .
System32 Klasörü Nedir?
Tüm sistem dosyalarını System32 klasörü. Bunlar genellikle DLL veya kütüphane dosyalarıdır. Windows özelliklerine erişmek için uygulamalar tarafından kullanılan en yaygın programlardır. Bunun dışında, bilgisayarınıza yüklenen programlar içinde de bulunan dosyaları saklayabilir.
Bir programı yüklediğinizde, daha geniş bir düzeyde iki şey olur. Ana program (EXE), Programlar klasörüne yüklenirken, DLL (işlevlerini içeren vb.) System32 klasörlerinde depolanır. Bu yaygın bir uygulamadır.
SysWOW64 Klasörü Nedir?
64 bit Bilgisayar'nızda bir C: \ Program Files (x86) klasörünü fark ettiniz mi? Burada x86 32-bit demektir. Bu nedenle 64 bitlik bir makineye 32 bitlik programlar yüklemek için C: \ Program Files (x86) kullanılır. İken C: \ Program Files klasörü, 64-bit programlar ve bunların dosyaları içerir.
Şimdi SysWOW64 klasörünün yalnızca 64-bit DLL içermesi gerektiğine dair bir benzetme çiziyor olabilirsiniz. Gerçek niyet buydu, ama işe yaramadı. El ile denetlerseniz, Sistem 32 klasöründe 64-bit DLL ve SysWOW64 klasöründe 32-bit DLL vardır.
Peki neden 64-bit bir klasöre sahip 32-bit işaretli bir klasör ve neden tüm 32-bit DLL'leri barındıran 64-bit işaretli bir klasör?
System32 ve SysWOW64 Klasörleri Arasındaki Farklar
Her ikisi de sistem klasörleridir ve sistem genelinde DLL veya dosyaları içerirler. Ancak, kodlanmış programlama sayesinde sadece ismine uymuyorlar.
64 bit bilgisayarlarda, 64 bit programlar depolanır.
- C: \ Program Files'daki EXE gibi birincil dosyalar.
- C: \ Windows \ System32 klasöründeki DLL vb. Sistem dosyaları 64-bit kitaplıklar içerir.
Ancak, 32-bit programlar
- C: \ Program Files içindeki birincil dosyalar (x86)
- Sistem genelinde klasör C: \ Windows \ SysWOW64.
Bir 32 bit program 32 bit DLL dosyalarını C: \ Windows \ System32 dizinine yüklemek istediğinde, C: \ Windows \ SysWOW64 dizinine yönlendirilir. Bu, esas olarak, System32 dosyasının yalnızca 64 bit kitaplıklara sahip olmasını sağlar. Microsoft, pek çok programı bozacağı için kaldıramadı.
Olan şey şu ki, 32-bit uygulamalarını 64-bit bir sistemde kullanıma sunan geliştiricilerin çoğu hala C: \ Windows \ System32 kullanıyor. Bu, programlarına kodlanmış oldu. Microsoft programları kırmak istemediğinden, bu yönlendirmeyi tasarladılar.
Bu, geliştiricilerin daha fazla iş yapması gerekmeden arka planda her şeyin gerçekleşmesini sağlar. Ne zaman System32 klasöründen bir 32-bit program tarafından bir şey istendiğinde, sessizce tüm 32-bit DLL tutan SysWOW64 klasörüne yönlendirilir. 64 bit program için varsayılan klasörleri yerinde bulunduğundan, yeniden yönlendirme gerekmez.
Kısacası: Windows x64'te 64 bit DLL içeren bir System32 klasörü vardır. İkinci bir SysWOW64 klasörü 32 bit dll'i içerir. Yerel 64 bit işlemler DLL'lerini System32 klasöründe gözden geçirmelerini bekledikleri yerde bulur. 32 bit işlemler için, işletim sistemi istekleri yönlendirir ve SysWOW64 klasörünü gösterir.
Aynı şey Windows Kayıt Defteri için de yapıldı - 32 bit ve 64 bit programlar ayrıldı.
SysWOW64'te WOW
Microsoft, System64 olarak adlandırmak yerine, bu klasörü SysWOW64 olarak adlandırdı. WOW,Windows'ta (64 bit) Windows (32 bit) anlamına gelir.32-bit uygulamalar 64-bit uygulamalarda çalışabildi ve ismini bu şekilde aldı.
Microsoft, System32 klasörünün adını asla alamayacağından emin olduğunuzu görmedi. Daha basit olabilirdi. Ancak, klasörü yeniden adlandırmama ve yerine yeniden yönlendirme kullanmama mükemmel bir karardı. Hem tüketicilerin hem de geliştiricilerin 64-bit'e geçtiklerinde uygulamalarını kaybetmemelerini sağlamıştır.
32 bit sistemler yavaş yavaş aşamalı iken ve 64 bit bilgisayarlarla değiştirilirken biraz zaman alacaktır. Muhtemelen gelecekte Microsoft bu konuda bir şeyler yapabilir. Umarım, 64-bit kodlamada zor kodlama yoktur.
Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵