Chromium, Google'ın açık kaynak kodlu olarak geliştirmiş olduğu projenin beta sürecinde ve geliştirici sürümünde yer alan adıdır. Google ilk olarak Chromium isimli açık kaynak kodlu geliştirilmeye açık projesini meydana getirmiştir. Daha sonradan ise Google kendi logosu altında final sürümü olarak kararlı bir sürüm meydana çıkartmış ve Google Chrome'u yayınlamıştır. Google logosu, otomatik güncellemeler ve Adobe Flash Player'ın kendinden entegreli olarak gelmesi Google Chrome ile Chromium'un arasında yer alan temel farklardır.
Chromium Ne İşe Yarar Hangi Amaçla Kullanılır?
Chrome ve diğer tarayıcıların yerine veya bunlara ek olarak Chromium’u kullanmanın birkaç farklı nedeni vardır. Birincisi, geliştiricilerin nasıl çalıştığını görmek, neyin düzeltilmesi gerektiğine karar vermek ve farklı değişikliklerin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek için kullanması gerektiğidir. Eğer bir geliştirici değilseniz Ayrıca bu aynı temel amaçla Chromium’dan kullanabilirsiniz hata bildirimi.
Çoğu normal kullanıcının Chromium’u yüklemesinin temel nedeni, Google’a açık bağlantı olmadan Chrome’a benzer bir tarama deneyimi sunmasıdır. Chromium, bilgilerinizin hiçbirini toplamaz ve Google’a sunar . Bu nedenle, bazı kullanıcılar gizlilik için istikrarı dengelemeye hazırdır.
Chrome gibi çalışmanın yanı sıra Google’dan izinsiz giriş yapmanın yanı sıra, Chromium da normal Google uzantılarıyla çalışma avantajına sahiptir. Bu, genellikle Chrome’dan Chromium’a geçiş yapabileceğiniz, tüm favori uzantılarınızı yükleyebileceğiniz ve bir atlamayı geçemeyeceğiniz anlamına gelir.
Chromium, resmi Chrome mağazasından uzantılar ile uyumludur.
Chromium Virüs Mü?
Chromium’u, bu makalede sunulan konumlar gibi saygın bir kaynaktan indirdiğinizde, hiçbir şekilde bir virüs veya kötü amaçlı yazılım içermeyen tamamen yasal bir tarayıcıdır. Chromium projesi açık kaynak olmasına rağmen, yalnızca güvenilir geliştiriciler kaynak kodunda değişiklik yapılmasına izin veriyor.
Birçok kullanıcının karşılaştığı sorun, kötü oyuncuların Chromium kaynak kodunu alması ve kötü amaçlı yazılım veya diğer kötü amaçlı kodlarla birleştirmesidir. Yanlışlıkla Chromium’un sahte bir sürümünü yüklerseniz, nispeten iyi sonuç veren bir sonuç size yüzeyde Chrome gibi görünen bir tarayıcı sağlayabilir, ancak ait olmadıkları yerlerde tıkanık pop-up reklamları enjekte eder.
Daha ciddi sorunlar arasında keylogging , veri hırsızlığı ve hatta bilgisayarınızı kötü amaçlı bir botnet’te bulabilirsiniz .
Chromium virüsü orijinal Chromium datalarının üzerine yazıp, kısa yollarını virüslü linklerle değiştirebilir. Bilgisayar kullanıcıları pek şüphelenmezler. Çünkü Chromium kendisini orijinal yazılım gibi gösterir. Chromium virüsünü tespit etmek ve bu kötücül yazılımı sistemden kaldırmak için Reimage gibi bir anti-kötücül yazılıma ihtiyacınız vardır. Aşağıda yer alan programların yardımı ile virüsleri otomatik olarak kaldırabilirsiniz. Bu programlar; Malwarebytes, Plumbytes Anti Malwaredir.
Kısacası Chromium'u kullanmaya karar verdiğiniz zaman en ufak şüphenizde kaldırmanızı tavsiye ederim.
Umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur.
Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵