Çok sayıda dosyayı başka bir sürücüye kopyalamanız gerektiğinde, Robocopy, çoklu iş parçacıklı özelliği ile süreci önemli ölçüde hızlandırabilir. Nasıl mı? İşte Cevabı:
Windows 10'da, dosyaları başka bir sürücüye kopyalamanız gerektiğinde, genellikle standart seç, kopyala ve yapıştır işlemini kullanırsınız. Bu gayet iyi çalışsa da, birçok dosyanın aktarılması çok uzun zaman alabileceğinden hız bir darboğaz haline gelir.
Alternatif olarak, birçok bilgili kullanıcı, verileri farklı bir konuma daha hızlı taşımak için daha fazla özellik sunan Windows 10'da yerleşik bir komut satırı aracı olan Robocopy'yi (Sağlam Dosya Kopyalama) kullanır. Robocopy'yi özel yapan (ve genellikle gözden kaçan) belirli bir özellik, aynı anda birden fazla dosyanın kopyalanmasına izin veren çok iş parçacıklı özelliğidir.
Bu makalemizde , Windows 10'da dosya ve klasörlerin başka bir sürücüye aktarım sürecini hızlandırmak için Robocopy'deki çok iş parçacıklı kopyalar özelliğini kullanmayı öğreneceksiniz.
Robocopy ile Çok iş Parçacıklı Özellik Nasıl Kullanılır?
Dosyaları ve klasörleri başka bir sürücüye daha hızlı kopyalamak üzere Robocopy çok iş parçacıklı özelliğini kullanmak için aşağıda ki adımları kullanın:
Öncelikle Windows 10'da Başlat'ı açın.
Daha sonra arama çubuğuna (CMD) Komut İstemini arayın ve çıkan sonuca sağ tıklayarak "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
Dosyaları ve klasörleri başka bir sürücüye kopyalamak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
robocopy C:\source\folder\path\ D:\destination\folder\path\ /S /E /Z /ZB /R:5 /W:5 /TBD /NP /V /MT:32
Komutta, kaynak ve hedef yolları ve seçenekleri güncellediğinizden emin olun.
Örneğin; bu komut verileri kopyalar “C” sürücüsünden “D”ye ve kopyalama için “32” iş parçacığını kullanır:
robocopy C:\Users\admin\Documents D:\Users\admin\Documents /S /E /Z /ZB /R:5 /W:5 /TBD /NP /V /MT:32
Robocopy'nin birçok özelliği vardır ve bu kılavuzda gösterilen komutta, kopyalamayı güvenilir ve hızlı hale getirmek için aşağıdaki anahtarları kullanıyoruz.
- /S - Alt dizinleri kopyalayın, ancak boş olanları değil.
- /E - Boş olanlar da dahil olmak üzere Alt Dizinleri kopyalayın.
- /Z — Dosyaları yeniden başlatılabilir modda kopyalayın.
- /ZB — Yeniden başlatılabilir modu kullanır. Erişim reddedilirse, yedekleme modunu kullanın.
- /R:5 — 5 kez yeniden deneyin (farklı bir sayı belirtebilirsiniz, varsayılan değer 1 milyondur).
- /W:5 — Yeniden denemeden önce 5 saniye bekleyin (farklı bir sayı belirtebilirsiniz, varsayılan değer 30 saniyedir).
- /TBD — Tanımlanacak paylaşım adlarını bekleyin (hata 67'yi yeniden deneyin).
- /NP - İlerleme Yok - kopyalanan yüzdeyi gösterme.
- /V — Atlanan dosyaları gösteren ayrıntılı çıktı üretin.
- /MT:32 — n iş parçacıklı çok iş parçacıklı kopyalar yapın (varsayılan 8'dir).
Yukarıdaki komutta odaklanılacak en önemli anahtar , Robocopy'nin dosyaları çok iş parçacıklı modda kopyalamasını sağlayan anahtar olan / MT'dir. /MT anahtarının yanına bir sayı ayarlamazsanız , varsayılan sayı 8 olacaktır ; bu, Robocopy'nin aynı anda sekiz dosyayı kopyalamaya çalışacağı anlamına gelir. Ancak, Robocopy 1 ila 128 iş parçacığını destekler.
Bu komutta 32 kullanıyoruz , ancak daha yüksek bir sayıya ayarlayabilirsiniz. Tek uyarı, daha yüksek bir sayı kullanmanın daha yüksek kaynak kullanımına ve bant genişliğine neden olacağıdır. Daha eski bir işlemciniz varsa, yüksek bir sayı kullanmak performansı etkiler. Sonuç olarak, komutu çok sayıda iş parçacığıyla çalıştırmadan önce test ettiğinizden emin olun.
Adımları tamamladığınızda, dosya ve klasörleri kopyalamanın önemli ölçüde daha az zaman alacağını fark edeceksiniz.
Dosyaları ve klasörleri harici veya dahili bir sürücüye kopyalamakla sınırlı değilsiniz ve bu, dosyaları ağ üzerinden taşımak için de işe yarar.
Bütün işlemler bu kadar , umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur. Yayınlarımızı beğeniyorsanız bizi takip etmeyi unutmayın lütfen.😉